To operationstyper 
Fedmekirurgisk Center, Privathospitalet Mølholm anvender de to mest benyttede operationsmetoder i verden til behandling af svær overvægt; nemlig laparoskopisk gastrisk bypass, laparoskopisk gastrisk sleeve. Vores mål er at opnå et stort og varigt vægttab med færrest bivirkninger og komplikationer. 
Fedmeoperationerne udføres med kikkert (laparoskop), som er en skånsom metode med kort indlæggelse (typisk ét døgn) og hurtig rekreation. Typisk kan daglige gøremål og arbejde genoptages i løbet af to uger. Gastrisk bypass og sleeve ændres hormon responset som styrer appetit og mæthed, hvilket formentlig er den vigtigste virkningsmekanisme. Ved bypassoperationen konstrueres en lille mavesæk og maden føres uden om den store mavesæk, uden at der fjernes noget af mavesækken. I modsætning til sleeveoperationen hvor 2/3 af mavesækken fjernes og omdannes til et rør. De to metoder forudsætter indtagelse af mineraler og vitaminer livslangt for at undgå mangelsygdomme. Bypass operationen kan opereres tilbage i modsætning til sleeve operationen. Sleeve operationen kan ændres til bypass, men ikke omvendt.

 

Gastrisk bypass operation
Ved en gastrisk bypass operation laver vi fem små huller i maveskindet, så operationsudstyret kan indføres. Vi gør den store mavesæk mindre, således at fødeindtagelsen begrænses. Den lille mavesæk sys til tyndtarmen. Herved kører maden udenom den store mavesæk dvs. bypasses. Der fjernes hverken mavesæk eller tarm. Mavesaft fra den aflukkede store mavesæk, galde fra leveren og enzymer fra bugspytkirtlen, som løber ud I tolvfingertarmen, ledes ind i tyndtarmen længere nede se video. Det gør, at maden hurtigere kan passere uden at optage den samme energimængde. For at undgå tarmslyn(intern herniering) lukkes de rum hvor tarmen kan glide op i når du har tabt dig. Du vil opleve nedsat appetit, bl.a. fordi nogle af de appetitstimulerende hormoner nedreguleres. Ved indtagelse af fedt-og sukkerholdigt føde kan du få det dårligt. Derfor vil du holde dig til sund mad efter operationen. Du vil stadigvæk kunne spise meget varieret og nyde maden, men du vil undgå fedt- og sukkerholdigt fødevarer, hvilket er godt for helbredet. Har du sukkersyge type 2, vil du opleve en hurtig forbedring, fordi den nye måde maden løber gennem tarmen på, forbedre insulinens virkning. Du kan forvente at tabe 60-70 % af overvægten I løbet af det første år.

 

Gastrisk sleeve operation

Udføres med kikkert gennem fem små huller i maveskinnet. Mavesækken omdannes til et rør ved at 2/3 af mavesækken fjernes. Herved mindskes fødeindtagelsen dels ved at de appetitregulerende hormoner nedreguleres dels ved at mavesækkens størrelse formindskes. Sleeveoperationen har også en gunstig effekt på patienter med sukkersyge type 2 og andre fedmerelaterede sygdomme. Sleeve operationen kan ikke opereres tilbage, men kan ændres til en bypass operation.

Se video gastrisk sleeve:

https://www.youtube.com/watch?v=dl1w8bxItT0


Til top