Patienthistorier

Et nederlag at vælge operationen

 

Janne Steengaard Sørensen er 47 år gammel og fortæller os sin historie 2 år efter sin fedmeoperation. Lige fra barndommen har hun båret på for mange kilo, men aldrig rigtig følt sig plaget af overvægten. Beslutningen om fedmeoperation tog hun, da blodtrykket blev for højt, og faren for hjertesygdomme kom for tæt på.

Jeg vidste ikke, hvor alvorligt det var

- Jeg har altid haft elevatorvægt. Jeg har tabt mig hundrede vis af gange, og jeg har tabt rigtig mange kilo. Men så har der altid været et eller andet der fik mig tilbage i slikskålen. Jeg har ikke været specielt madglad, det har simpelthen været slik og søde sager i store mængder, der har givet mig mit livs overvægt.

- Gode forklaringer og dårlige undskyldninger har der været nok af, og der kommer jo altid en mandag, hvor man kan starte på kur igen, fortæller Janne. Jeg er aldrig blevet moppet, og jeg føler heller ikke at min vægt påvirkede mit humør. Jeg har altid været glad og positiv, og ikke set mig selv som tyk – det er faktisk først efter operationen, at det er gået op for mig, hvor alvorligt det egentlig var fat.

Et nederlag at vælge operationen
Janne holdt det for sig selv, da hun traf beslutningen om fedmeoperation. Hun læste alt om operationen, så tv om forløbet, talte med andre der var blevet opereret og kendte alle farerne. Alligevel følte hun, at det var et nederlag at vælge operation.

- Jeg synes egentlig, at man burde kunne smide de kilo selv. At operationen er en lidt nem løsning, men jeg følte ikke, jeg havde noget valg til sidst. Jeg var kommet i en situation hvor jeg gerne ville skifte job, men hvor jeg oplevede, at jeg blev sorteret fra på grund af min vægt. Og selv om folk siger, at de ikke tager efter udseendet, så ved jeg, at det gør de. Det gør jeg selv. Hvorfor skulle de også vælge mig på 150 kilo, hvis en anden slank ansøger, har de samme kvalifikationer?

Afsked til Matadormix
Tiden op til operationen var ikke nem. Janne var rædselsslagen for bedøvelsen og for operationen i det hele taget. Til gengæld gik det let med at smide 19 kilo, som svarer til de 8 % som kræves før operationen kan gennemføres.
– Jeg var motiveret, og jeg vidste, at hvis jeg nogensinde skulle min overvægt til livs, så var det nu, og det var med operation som værktøj, siger hun. Og weekenden før operationen gik hun amok i slik og kager. Ikke ligefrem anbefalelsesværdigt, men måske naturligt, siger hun.

- Jeg følte jeg skulle sige farvel til alt det jeg elskede, siger hun. Aldrig mere skulle jeg spise en pose Matadormix, og jeg troede, at resten af mit liv ville blive et langt afsavn efter søde sager. Men jeg tog heldigvis fejl.

Ingen lyst til søde sager
Med operationen forsvandt blodtryksmedicinen og angsten for hjerteproblemer. Og derudover også sukkertrangen. Janne har simpelthen mistet lysten til slik og søde sager.
– Jeg tænker ikke på det mere, og jeg savner ikke noget. Jeg kan sådan set spise det jeg har lyst til, og mine smagsløg må have ændret sig, for jeg spiser ting jeg ikke kunne fordrage før.

Jeg har fået så meget energi
- Jeg føler en dyb taknemmelighed over, at jeg er blevet fedmeopereret, siger Janne. Hver eneste dag tænker jeg på hvor meget jeg kan, og hvor skønt det er at komme ud i lyset for enden af tunellen. Jeg nyder at gå tur med hunden, og selv gå med hele vejen i stedet for bare at stå og se på at hunden løber rundt. Jeg graver kartofler op, jeg maler hus både udvendigt og indvendigt, og jeg har fået så meget energi, fortæller hun.

Men der skal kæmpes lidt mere for hvert kilo nu, siger Janne. Derfor står der nu motion på programmet, og det er helt fint, for nu kan det jo rent faktisk lade sig gøre. Ligesom så meget andet.

Janne har tabt 34 kilo siden operationen for et år siden. Plus de 19 hun tabte i tiden før operationen.

 

Glæder mig vildt over at kunne kravle op ad en stige

Preben Kristensen på 58 år, fortalte sin historie et halvt år efter, han fik en fedmeoperation. Preben har taget på hele livet. Overspisning og mangel på motion var blevet en del af hans personlighed. Altid glad, aldrig syg – men med en konstant dårlig samvittighed over at veje for meget. Fedmeoperationen har løftet et åg af hans skuldre.

Opremsningen af fordele og fornøjelser efter fedmeoperationen står i kø for Preben. Det er lettelse, livslyst og euforisk glæde, der stråler ud af ham, og han ser på livet med helt nye øjne.

- Jeg har brugt 40 år på at æde mig fed, og det blev mere og mere besværligt, fortæller Preben. Bare det at snøre mine sko, var en daglig udfordring, motion var udelukket, tøjkøb en pestilens, og det værste af det hele, konstant dårlig samvittighed.

Kiloene forpestede min hverdag
- Man tænker jo, at hvordan fa'en kan det være så svært at tabe sig? Hvorfor virker slankekurene ikke, hvorfor tager jeg mig ikke bare sammen og smider de kilo som forpester min hverdag?, spørger Preben, men så enkelt er det ikke. Det er et helt liv med forkert livsstil, forkert kost og ingen motion der til sidst indhenter den overvægtige, og Preben var heldig, at han før operationen endnu ikke havde fået alvorlige følgesygdomme.
- Jeg havde forhøjet blodtryk, men jeg så andre overvægtige med diabetes og problemer med hjertekarsygdomme. Det var jeg godt klar over, også ville ske for mig. Plus det faktum, at fede mennesker forkorter deres levetid med måske ti år, og det har man jo ikke lyst til.

Det er ikke svært at tabe 14 kilo
Preben blev opmærksom på fedmeoperation i programmet Viden Om på DR1.
- Sådan én vil jeg ha`, tænkte jeg, og så gik jeg til min egen læge og fik sat det hele i gang. Og det gik hurtigt. Preben vejede 145 kilo og havde et BMI på over 40. På få uger tabte han sig de krævede 8 %, som er nødvendige for at give plads i bughulen til operationen.

- Det er ikke svært at tabe sig 14 kilo, de første kilo er altid de nemmeste. Jeg har været på alle mulige og umulige slankekure, og de første kilo forsvinder hurtigt. Men derefter bliver det sværere. Og når det begynder at gå langsomt, vakler motivationen. Men med udsigt til en fedmeoperation, og et nyt liv som ikke-overvægtig, så var jeg fuld af energi, fortæller Preben.

Operation i familiær stemning
- Selve operationen foregik i nærmest familiær stemning. Der er en super god atmosfære på Mølholm, og jeg følte, jeg var i gode hænder. Jeg havde researchet en del på fedmeoperationer, og udvalgt Mølholm på grund af deres enorme erfaring på området, og det har jeg ikke fortrudt.

- Jeg mødte på Mølholm klokken 8 om morgenen, operationen foregik klokken 9.30 og halvanden time senere vågnede jeg op og var rimelig frisk. Et døgn efter var jeg smertefri, og tog hjem til familien med følelsen af, at dette var den første dag i resten af mit liv.

Var jeg bare blevet opereret for 25 år siden
Den første tid var euforisk. Jeg spiste flydende kost, derefter almindelig mad most med en gaffel, og efter en måneds tid kunne jeg spise normalt. Det vil sige, jeg kan stadig ikke spise en kæmpe engelsk bøf, men det har jeg sådan set heller ikke lyst til. På den måde ved jeg bare, at jeg ikke vil være fed igen. Jeg tænker tilbage på tiden med pizza og bajere i sofaen med en slags tristhed. Det er ikke noget jeg savner, det er slut, og jeg glæder mig helt vildt over, at jeg nu kan kravle op på en stige, jeg kan løbe med børnebørnene, jeg kan købe nyt tøj og jeg behøver ikke bekymre mig over om jeg dør af fedt om hjertet. Det er en kæmpe lettelse, og jeg ville ønske jeg havde fået den operation for 25 år siden.

På fem måneder har Preben tabt 34 kilo, og hans mål er at veje under 100 kilo.


 

Jeg var åben omkring min beslutning

Marian Ottesen på 45 år, fortalte sin historie halvandet år efter, hun fik en Gastric Bypass. Hun har tabt sig mange kilo af flere omgange, men hver gang har hun taget endnu flere kilo på efterfølgende. Hun orkede ikke flere nederlag, så hun besluttede sig for en operation.

Marian havde bestilt tid til lægen vedrørende en almen undersøgelse, og da konsultationen var slut og hun var på vej ud af døren, vendte hun sig og sagde:

- Der er forresten noget, jeg gerne lige vil spørge dig om. Det er vedrørende min vægt. Jeg har tænkt på, om en operation kunne være en god løsning for mig!?

Hun havde egentlig besluttet sig, men der er jo altid en risiko forbundet med en operation, og var det nu den lette løsning. Havde hun virkelig kæmpet nok?

- Det lyder da som en god ide, svarede lægen. Svaret kom lidt bag på Marian, men det var præcis det svar, der skulle til.

Stillesiddende arbejde og graviditeter satte sig
Marian begyndte at tage på, da hun var 26 år gammel. Hun fik et stillesiddende kontorarbejde, og spiste nok ikke helt sundt, og så begyndte kiloene at tage fat.

Efter Marians 2. og 3. graviditet, fik hun svært ved at smide de overflødige kilo igen. Hun forsøgte sig med flere former for slankekure, tabte en masse kilo og tog endnu flere på igen. Da hun sad i konsultationen og gennemgik sin journal sammen med sin læge, vejede hun 127 kilo med en overvægt på 60 kilo.

Skræmmebilledet var Merete fra Livet er fedt
Marian har længe kendt til Gastric Bypass, men har aldrig tænkt, at det skulle være løsningen for hende.
Jeg var nervøs over risikoen ved en operation, især fordi jeg havde billedet af Merete
fra tv-programmet Livet er fedt i baghovedet. Hun fik mange smerter efter operationen, vist nok fordi hun spiste en rullepølsemad meget kort tid efter, hun var blevet opereret.

Åben omkring sin beslutning
Marian valgte at være åben omkring sin beslutning, og imødekom opbakning og bekymrede kommentarer fra familie og kolleger.
- Min søster var bekymret for, om jeg skulle fortryde det og få et alt for begrænset liv efter operationen. Det rykkede ikke ved min beslutning, men det var godt for mig at få det modspil, fordi det satte nogle tanker igang og gjorde mig mere afklaret, fortæller Marian.

- Men aftenen før operationsdagen fik jeg alligevel kolde fødder. Jeg har aldrig kendt nogen, som har fået en fedmeoperation, så jeg ringede til Henrik Hangaard, som er tidligere patient på Mølholm. Det første han sagde var tillykke! Du har taget den vigtigste beslutning i dit liv.

Ingen sult
Operationen forløb hurtigt og Marian havde ingen smerter eller mén bagefter. Den manglende sultfornemmelse var det første hun mærkede.
- Jeg skulle faste fra kl. 7 om morgenen, og min mave rumlede hele vejen ned til operationsstuen. Jeg vågnede 2 timer efter og følte ingen sult. Det tog måneder, før jeg følte sult igen. Det var en mærkbar forandring, når man har gået og været småsulten konstant i så mange år.

Siden operationen er kiloene raslet af. I dag er Marians vægt nede på 68, og hun må ikke tabe sig meget mere nu.

Normalvægtig mor
- Min søn blev konfirmeret for nylig, og da vi sad i kirken, kikkede jeg rundt på de andre normalvægtige forældre. Min søn har aldrig sagt, at han var flov over mig. Men jeg tænkte: hvor er jeg glad for, at min søn har en normalvægtig mor. 
 

 

Har kun lyst til 7 vingummier

Anya Lyngby på 41 år var normalvægtig halvandet år efter hun fik en maveoperation. Hun har kæmpet og prøvet alt for at tabe sig - hun fik blandt andet syet tænderne sammen, så hun kun kunne spise flydende, tabte sig mange kilo hver gang hun prøvede, men tog dem på igen. Operationen var den sidste udvej.

Anya har tænkt over maveoperationen i et par år, men hun har ikke gjort alvor af det før for halvandet år siden. Hun tænkte, at hun godt selv kunne klare at tabe sig, for det lykkedes jo at tabe sig mange gange, men hver gang tog hun kiloene på igen.
Kurophold og sammensyede tænder
Anya har været på kurcenter i Ebeltoft to gange, fik syet tænderne sammen i starten af 90‘erne, så hun kun kunne spise flydende kost. Hver gang tabte hun sig 25-30 kilo, men tog dem på igen, så snart hun begyndte at spise normalt. Hun havde et brændende ønske om at tabe sig, for hun var ked af sin overvægt, og det ene nederlag efter det andet blev for hårdt.

Ventetiden var uoverskuelig
- Jeg gik til min læge, og han sendte mig videre til Esbjerg Sygehus, som sendte mig videre til en diætist. Jeg tabte mig hurtigt de kilo jeg skulle, for at kunne få operationen, men så fik jeg besked på, at Odense Hospital, havde seks måneders ventetid bare til forundersøgelsen. Den ventetid var helt uoverskuelig, når jeg havde taget beslutningen, havde tabt mig, og var klar til at tage et stort skridt, fortæller Anya.

Anya vidste, at hun havde ret til at blive opereret på et andet hospital, hvor ventetiden var kortere, så hun ringede til patientkontoret og blev henvist til privathospitalerne. På Mølholm Privathospital var der halvanden måneds ventetid til forundersøgelsen, og hun blev opereret to måneder efter.

Overvægten en psykisk belastning
“Jeg havde ingen følgesygdomme, men min overvægt var en stor psykisk belastning”, fortæller Anya. “Selvværdet er jo ikke helt i top, og man bliver ked af det, når man altid føler, at alle kikker på en - også selvom de måske ikke gør det”.

Anyas overvægt startede allerede som barn, hvor hun begyndte at tage på, efter hendes forældre blev skilt. “Min mor har altid prøvet at hjælpe mig med at tabe mig, men jeg tog på, fordi jeg trøstespiste”, fortæller Anya.

Har kun lyst til 7 vingummier
“I dag tænker jeg meget mere over, hvad jeg spiser, fordi det ikke er alt, jeg kan tåle. Der står helt klart flere grøntsager på bordet herhjemme nu, end der gjorde for to år siden. Men det er mest mine spisevaner der har ændret sig, for jeg er fx slet ikke vild med chokolade eller kage længere. Jeg kan spise 7 vingummier, så har jeg ikke lyst til mere”.

“Jeg har slet ikke spist grillmad, siden jeg blev opereret. Jeg spiste en halv cheeseburger for et halvt år siden, og så fik jeg det dårligt, så jeg har slet ikke haft lyst til at prøve igen siden”.

Ikke den lette løsning
I dag vejer Anya 66 kilo, og hun skal helst ikke tabe sig mere. Hun kan ikke spise det samme som tidligere, men hun har ikke fortrudt, at hun er blevet opereret.

“Når andre spørger, om jeg kan anbefale en maveoperation, så siger jeg ja, hvis du har lyst til det. Man skal have lyst til at omlægge sin kost, og tage de forandringer med. For det er ikke den lette løsning, selvom det måske ser sådan ud for andre, når man bare taber sig så hurtig.

 

Jeg havde så meget at vinde!

Paula Pedersen blev opereret for halvandet år siden. Hun vejede 132 kilo og har døjet med en rygskade i mange år. Senere fik hun slidgigt og sukkersyge. Meldingen fra lægerne var, at et bedre helbred skulle komme af et vægttab.

- Jeg er jo en rigtig landmandskone, og tidligere kunne det tage mig en hel dag at få slået græsset, fordi jeg skulle holde så mange pauser. Og det var en kamp mod smerter at komme igennem. I dag slår jeg bare græsset ud i et hug, fortæller Paula stolt.

Og det nyslåede græs er ikke den eneste gevinst, Paula har fået af sin fedmeoperation. I dag vejer hun 80 kilo, hun har stillet sin rollator, for hendes slidgigt mærker hun næsten ikke længere, og så er hun er trappet helt ud af sin insulin.

Mange år med smerter
Da Paula fødte sit første barn, som er voksen i dag, blev hendes ryg forvredet, så hun fik en alvorlig rygskade. Hun gik hjemme med sine børn i 10 år, og hun kunne ikke løfte dem eller bevæge sig særlig meget, fordi hun havde så kraftige smerter. Det var i de år, hun begyndte at tage voldsomt på.

Siden har hun fået slidgigt og sukkersyge, og hun skulle tage meget høje doser af insulin og smertestillende, og smerterne har været en del af hende liv i mange år. Hun vidste, at et vægttab kunne give hende et lettere tilværelse.

Døden nær med slankepiller
- Jeg blev anbefalet nogle slanketabletter af min læge for nogle år siden, som nær tog livet af mig. Jeg havde det som om, at jeg skulle dø, og flere gange ville jeg tage mit eget liv. Pillerne blev senere forbudt, men det satte en skræk i livet på mig, så da lægen foreslog en operation, havde jeg ingen tvivl, fortæller Paula.

Paula vidste, at vægttabet kunne hjælpe på både gigten, rygsmerterne og sukkersygen. Og ovenpå den voldsomme oplevelse med pillekuren, tog hun straks imod tilbuddet om at blive opereret.

- Jeg var sikker på, at denne her operation var en gave for mig. Jeg hev efter vejret hele tiden, jeg har haft smerter i mange år - jeg havde så meget at vinde, fortæller Paula.

Kvalme af frikadeller
Paula laver stadig god gammeldags dansk mad, men hun kan mærke, at hun spiser anderledes, for det er slet ikke de samme ting hun har lyst til at spise.
- Jeg spiser langt mindre, og så har jeg ikke lyst til svinekød længere. En frikadelle mærkes helt forkert i min mund, og jeg får kvalme, når jeg spiser den. Jeg har mest lyst til at spise æg og tomat på mit rugbrød, fortæller hun.

En ny oplevelse at gå i butikker
- Mine børn og min mand er utrolig stolte af mig. De synes at det er flot, at jeg har tabt mig så meget. Og det er jo en helt ny oplevelser at gå i butikker og se efter tøj i størrelse 40-42, griner Paula.

 

Accepterede at jeg ville dø ung

Kim Haubach Jensen er 37 år, gammel og blev opereret for et år siden. Han vejede 245 kilo, da han var størst, og i dag et år efter operationen, er han nede på 115 kilo. Kim vidste selv, at det var et spørgsmål om tid, før han ville dø af sin overvægt.

- Min kone og jeg havde hver især tænkt, at en Gastrisk Bypass var vores sidste udvej, så da vi luftede tankerne for hinanden, tog det ikke lang tid, før vi handlede på det.

Ville være far
Egentlig havde Kim opgivet at tabe sig. Han forventede ikke at blive særlig gammel, og det havde han bare accepteret. Men da hans bedsteforældre døde, og hans lillesøster blev gravid, mærkede han pludselig et ønske om at være der for sin søster og hendes lille ny. Og håbet om selv at blive far en dag meldte sig.

- Min kone ville gerne have et barn, men jeg syntes ikke, at jeg kunne tage vare på et barn, når jeg ikke engang kunne tage vare på mig selv. Vi var ikke i stand til at blive gravide, på grund af vores overvægt, men i dag kan jeg mærke et stærkere ønske om at blive far, fortæller Kim. Og lykkes det ikke, så har jeg fået et nyt liv, som jeg ikke ville have været foruden.

En gåtur rundt i rundkørslen
Kim starter dagen med 2 timers træning i fitness centret et par gange om ugen.
- Jeg har aldrig gidet motionere før, og jeg stortset ikke i stand til at bevæge mig. Da jeg havde besluttet mig for at få en Gastrisk Bypass fik jeg besked på, at min vægt skulle ned under 200 kilo. Nede af vejen ligger en rundkørsel, og den første store udfordring var at gå ned til rundkørslen og en tur rundt. Jeg svedte og benene og kroppen gjorde ondt.

- Efter 14 dage kunne jeg tage to ture rundt i rundkørslen, og efterhånden blev turene lidt længere. For nyligt gik jeg 15 kilometer, og motionen er blevet en daglig sejr for mig. Det minder mig om, hvor meget kan jeg nu, og jeg kan næsten ikke få armene ned over al den støtte og opbakning jeg får rundt omkring.

100 kilo var helt uoverskueligt
Mange i Kims netværk forstod ikke helt, hvorfor han ville have en operation, når det nu gik så let for ham at tabe sig fra de 245 til 185 kilo.
- Jeg havde fået at vide, at der var mindre risiko og større chancer for efterfølgende vægttab, jo flere kilo jeg tabte inden operationen. Og guleroden var operationen. Når man vejer 245 kilo, så bliver det helt uoverskueligt at skulle ned under 200 kilo.

To hapsdogs og en Cocio
Kim vejede omkring 100 kilo i mange af sine voksne år og følte sig egentlig ikke overvægtig. Men da han mødte Charlotte begyndte de begge at tage på.
- Vi kunne lide god mad og meget af det. Når jeg kom hjem fra arbejde, kunne jeg sagtens køre forbi tanken og købe to hapsdogs, en halv liter Cocio og to kager. Dem tog jeg med ud på en rasteplads og spiste imens jeg læste et Anders And blad. Bagefter kørte jeg hjem og spiste frokost.

- I dag kan jeg stadig købe en hapsdog en gang imellem. Jeg spiser pølsen og smider den sidste stump brød ud til fuglene. Jeg har lært at nyde maden, for i virkeligheden er det de første tre bidder af et stykke kage, der smager bedst.

Bange for at dø af operationen
Kim var nervøs for operationen. Han havde set nogle operationer på fjernsynet og på YouTube og var bange for, at han ikke kunne tåle narkosen. Men efterhånden blev han mere afklaret med sin angst.
- Hvis jeg ikke var blevet opereret, så havde jeg været død i dag. Min vægt steg og steg, og risikoen for at dø var langt større ved ikke at få operationen, fortæller Kim.

Vil du i kontakt med Kim?
Du må også gerne kontakte Kim per mail: kim@haubach.dk eller telefon 29409114, men send ham en sms, så ringer han dig op. Han arbejder om natten, og sover indimellem om dagen.

Kim er aktiv inden for GB-foreningen, og han administrerer en Facebook Gruppe for Gastrisk Bypass opererede, pårørende og svært overvægtige, som allerede har taget beslutningen eller stadig overvejer det.

Hvis du vil med i gruppen, så bliv ven med Kim Haubach Jensen og skriv i meddelelsesfeltet, at du gerne vil inviteres i gruppen.

 

Patienttilfredshed

skala.gif

Vi måler vores resultater Læs mere
 

Nyheder

Se alle nyheder


 

 


 

Test dit BMI