Spørgsmål

Hvor meget kan jeg regne med at tabe mig?


Gennemsnitligt taber patienter, som får en gastric bypass operation, mellem 60-70 % af overvægten. Banding giver et vægttab på 40 – 50 % af overvægten. Se vægtudvikling Fedmekirurgisk Center

Kommer jeg til at spise normalt igen?

Ja, du kommer til at spise normalt og varieret efter en laparoskopisk gastrisk bypass operation. Du vil opleve nedsat appetit, blandt andet fordi de appetitregulerende hormoner nedreguleres, og den nye lille mavesæk ikke rummer samme mængde mad, som før operationen. Ved indtagelse af fedt- og sukkerholdig føde kan du få det dårligt. Derfor vil du holde dig til sund mad, og i mindre mængder sammenlignet med før fedmeoperationen.

Holder operationen op med at virke?

Det er en udbredt misforståelse, at operationen ophører med at virke. Vægttabet indtræder typisk i løbet af det første år, hvor vægten gennemsnitlig falder med 35 % af startvægten. I løbet af de efterfølgende 10 år, sker der en mindre vægtstigning på 10 %, således at det permanente vægttab efter 10 år, er 25 % af vægten før operationen. Se kirurgisk behandling af fedme og resultater efter fedmeoperation

Hvilke bivirkninger kan optræde efter en fedmeoperation?


De mest almindelige bivirkninger efter en fedmeoperation er: Hårtab, mavesmerter,
træthed,
 tynd mave
og øget tarmluft. De fleste oplever disse bivirkninger som forbigående, og de har ingen væsentlig indflydelse på livskvaliteten, som forbedres meget hurtigt efter fedmeoperationen. Se bivirkninger efter fedmeoperation

Hvor lang tid skal jeg være sygemeldt?

Det afhænger af arbejdet. Ved fysisk krævende arbejde anbefales 4 ugers sygemelding, kontorarbejde og lignende 2 uger.

Hvorfor skal jeg tabe 8 % af nuværende vægt inden operation?


Mange patienter tror fejlagtigt, at det er for at "teste" motivationen. Men det kan siges meget simpelt: Vægttabet er for din egen skyld for at mindske de mulige komplikationer, som kan optræde under og efter operationen. I Danmark kræves et vægttab på 8-10% før en fedmeoperation. Se forundersøgelse 

Hvornår må jeg dyrke motion igen?

Når du kommer hjem efter operationen er det vigtigt, at du du går passende ture, vekslende med hvilepauser. Undgå sengeleje ud over om natten, da det kan medføre lungebetændelse og nedsat blodomløb i benene, som i værste fald kan medføre udvikling af blodpropper. Hård træning skal du vente med indtil fire uger efter operationen.

Hvornår må jeg blive gravid efter operationen?

Så længe vægttabet finder sted frarådes graviditet, det vil sige, det første år efter en fedmeoperation skal du beskytte dig.

Plastikkirurgi, hvornår kan jeg blive opereret, og hvordan bliver jeg henvist?

Mange patienter får behov for hudreducerende operation, som udføres af plastikkirurger. Vurderingen af dette behov afhænger af mange ting: Dine gener (fx hudinfektioner, smerter ), størrelsen af vægttabet, fedtfordeling, alder, køn, m.m.

Hudreducerende operation kommer først på tale, når du har opnået en stabil vægt, hvilket typisk er opnået 1-2 år efter fedmeoperationen.

Hvis du mener at have behov for hudreducerende operation, kan du kontakte din egen læge, som vil henvise dig til en af de offentlige afdelinger for plastikkirurgi.

Hvis du selv har mulighed for at betale, kan du henvende dig til et privat sygehus, som har plastikkirurgi, fx Privathospitalet Mølholm se kontaktoplysninger 

Hvor længe skal jeg tage vitaminer og mineraler?

Da optagelse af D-vitamin, B12-vitamin, kalk og jern er nedsat efter en laparoskopisk gastrisk bypass operation, er det nødvendigt livslangt at få disse vitaminer og mineraler. Ved udskivelsen fra Privathospitalet Mølholm, får du en skriftlig instruks og recept med, hvor det fremgår, hvad du skal tage og hvornår. 

Hvor lang er ventetiden på forundersøgelse og operation?

På Fedmekirurgisk Center, Privathospitalet Mølholm, er der ingen ventetid på forundersøgelse og operation. Hvis du ønsker en uforpligtende orientering, kan du tilmelde dig på orinteringsmøde om fedmekirurgi.

Dato for operationen aftales med dig på forundersøgelsesdagen, så det passer ind i din kalender. Inden operationen er det nødvendigt, at du forbehandles så operationen kan gennemføres så sikkert som muligt, med så få komplikationer som muligt. 

Kan man drikke alkohol efter en fedmeoperation?

Ja, det kan du, men du skal være opmærksom på, at alkohol hurtigere bliver optaget i blodbanen efter en gastrisk bypass operation. Derfor skal du være mere opmærksom på virkningen af alkohol, og helt undlade at køre motorkøretøjer i forbindelse med indtagelse af vin, øl og spiritus, når du er fedmeopereret. 

Hvordan kommer jeg i kontakt med fedmeopererede patienter?


På Privathospitalet Mølholm har vi tæt kontakt med alle vores opererede patienter gennem kontrolbesøg og telefonkontakt. Ønsker du at tale med en patient, som er opereret, kan du finde kontaktoplysninger under patientrum eller ringe til vores koordinerende sygeplejerske Lisbeth Neumann, som kan henvise til kontaktpatienter. Se kontaktoplysninger

Patienttilfredshed

skala.gif

Vi måler vores resultater Læs mere
 

Nyheder

Se alle nyheder


 

 


 

Test dit BMI